Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων

http://www.manandlaw.com/ypeythinos-prostasias-dedomenwn/

Με τον νέο Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων εισάγεται, μεταξύ άλλων, ο θεσμός του Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων (ΥΠΔ), ο διορισμός του οποίου είναι υποχρεωτικός μόνο για ορισμένες κατηγορίες υπεύθυνων επεξεργασίας και εκτελούντων την επεξεργασία.
Ο ΥΠΔ μπορεί να τελεί σε σχέση εξαρτημένης εργασίας με τον υπεύθυνο ή τον εκτελούντα την επεξεργασία, ή να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες με σύμβαση παροχής υπηρεσιών. Επίσης, δεν απαιτείται να εξασκεί συγκεκριμένο επάγγελμα, αλλά αυτός διορίζεται βάσει της εμπειρογνωσίας που διαθέτει στον τομέα του δικαίου και των πρακτικών περί προστασίας δεδομένων.
Ειδικότερα, ο ΥΠΔ έχει τα εξής καθήκοντα:
α) να ενημερώνει και να συμβουλεύει τον υπεύθυνο επεξεργασίας ή τον εκτελούντα την επεξεργασία και τους υπαλλήλους τους, σχετικά με τις υποχρεώσεις τους από τον παρόντα κανονισμό και άλλες διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του εκάστοτε εγχώριου δικαίου που αφορούν την προστασία δεδομένων.
β) να παρακολουθεί την συμμόρφωση με τον παρόντα κανονισμό.
γ) να παρέχει συμβουλές όταν του ζητείται, σε ό,τι αφορά την εκτίμηση αντικτύπου σχετικά με την προστασία των δεδομένων και να παρακολουθεί την υλοποίησή της.
δ) να συνεργάζεται με την εποπτική αρχή.
ε) να ενεργεί ως σημείο επικοινωνίας με την εποπτική αρχή.

Comments are closed.