Το Google+ κλείνει τις υπηρεσίες του μετά από παραβίαση …

https://techmaniacs.gr/to-google-kleinei-tis-ypiresies-toy-meta-apo-paraviasi-dedomenon-500-000-christon/

Η Google επρόκειτο να κλείσει το κοινωνικό δίκτυο Google+ το οποίο φυτοζωεί τα τελευταία χρόνια προσπαθώντας να αποκτήσει και αυτό μερίδιο στην πίτα των κοινωνικών δικτύων, αποτυγχάνονοντας πάντα και ερχόμενο πίσω από τους κολοσσούς Facebook, LinkedIn και Twitter.

Σύμφωνα με την αμερικάνικη εταιρεία μια ευπάθεια, η οποία δημοσιεύθηκε στο κοινό προ ολίγων ημερών, στο Google+ επιτρέπει σε τρίτους προγραμματιστές να αποκτήσουν προσωπικά δεδομένα για πάνω από 500.000 χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των username τους, τις διευθύνσεις email τους, το επάγγελμα, την ημερομηνία γέννησης, φωτογραφίες προφίλ και άλλες πληροφορίες σχετικά με το φύλο.

Καθώς οι servers που εξυπηρετούν το Google+ δεν κρατούν logs για το API του κοινωνικού δικτύου για πάνω από δύο εβδομάδες, δεν μπορεί να γίνει σαφές εάν έχουν γίνει κλήσεις στο API οι οποίες σχετίζονταν με τη συγκεκριμένη ευπάθεια και έδωσαν σε προγραμματιστές τα εν λόγω δεδομένα.

Ο αριθμός των προγραμματιστών (να σημειωθεί ότι δεν μιλάμε αποκλειστικά για άτομα-μονάδες αλλά και για ολόκληρες εταιρείες με την οντότητα “προγραμματιστής”) που θα μπορούσαν να κάνουν τις συγκεκριμένες κλήσεις στο API και να αποσπούσαν τα δεδομένα αυτά ανέρχεται στους 438. Η Google αναφέρει πως κανένας τους δεν φάνηκε να κάνει κάποια τέτοια κίνηση στο περασμένο διάστημα. 

Η συγκριμένη ευπάθεια βρισκόταν σε πλήρη ενεργεία από το 2015 και η Google την επιδιόρθωσε τον Μάρτιο του 2018, αλλά μόλις χθες δημοσιοποιήθηκε και πήρε την ανάλογη έκταση. Σε απάντηση της κριτικής που δέχθηκε η εταιρεία αποφασίστηκε να τερματιστούν οι υπηρεσίες του Google+ έως το τέλος Αυγούστου, 2019.

Comments are closed.