Το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε την Google σε υπόθεση …

https://www.protothema.gr/technology/article/827801/to-vretaniko-anotato-dikastirio-dikaiose-tin-google-se-upothesi-sullogis-dedomenon-apo-ekatommuria-iphone/

Με σφοδρές επικρίσεις υποδέχτηκαν την απόφαση του βρετανικού Ανώτατου Δικαστηρίου οι διεκδικητές μιας μαζικής αγωγής εκατομμυρίων δολαρίων, σε βάρος της Google.

Ο ηλεκτρονικός κολοσσός, κατηγορήθηκε από 20.000 χρήστες για παράνομη συλλογή προσωπικών δεδομένων, σε μία υπόθεση που αφορά περισσότερα από 4,4 εκατομμύρια iPhone. Η συλλογή στοιχείων έγινε από τον Ιούνιο του 2011 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012.

Οι ενάγοντες κατηγορούν την Google ότι παραβίασε το πλέγμα ηλεκτρονικής προστασίας των iPhone, αποσπώντας προσωπικά δεδομένα από το browser Safari.

Κατά τους ίδιους, η Google συνέλεξε εμμέσως στοιχεία για τη «φυλή», τη φυσική και πνευματική υγεία τους, τις πολιτικές πεποιθήσεις, τη σεξουαλικότητα, την κοινωνική τάξη, την οικονομική κατάσταση και τις καταναλωτικές τους προτιμήσεις.

Όπως μεταδίδει το Telegraph, κάθε ένας από τους ενάγοντες χρήστες iPhone διεκδικεί μόλις 1.000 δολάρια, αλλά σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης ο συνολικός «λογαριασμός» των αποζημιώσεων για την Google θα άγγιζε τα 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς θα έπρεπε να αποζημιώσει και τους υπόλοιπους χρήστες που δεν είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Όπως όμως απεφάνθη ο δικαστής Γουάρμπι, οι εκατομμύρια ενάγοντες δεν επλήγησαν στον ίδιο βαθμό από την συγκεκριμένη πρακτική της εταιρείας, ούτε κατάφεραν να αποδείξουν ότι υπέστησαν ζημιά, βάσει των σχετικών νόμων προστασίας δεδομένων.

Οι διεκδικητές της αποζημίωσης τονίζουν τώρα ότι θα εφεσιβάλουν. «Η σημερινή απόφαση είναι απογοητευτική και αφήνει εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς τρόπο να διεκδικήσουν αποζημίωση για την συλλογή των δεδομένων τους».

«Η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια των χρηστών μας είναι υπερβολικά σημαντική για εμάς. Οι ισχυρισμοί (σ.σ των εναγόντων) δεν έχουν βάση και είμαστε ικανοποιημένοι που το δικαστήριο τους απέρριψε», δήλωσε εκπρόσωπος της Google.

H Google είναι αντιμέτωπη και με μία μαζική αγωγή για την τεχνολογία συλλογής δεδομένων για τις συντεταγμένες των χρηστών. Ο τεχνολογικός γίγαντας κατηγορείται ότι καταγράφει τις κινήσεις των χρηστών κινητών τηλεφώνων με λογισμικό iOs και Android, ακόμα και όταν εκείνοι έχουν κλείσει τις εφαρμογές γεωγραφικού εντοπισμού.

Νωρίτερα φέτος, η ΕΕ επέβαλε στην Google πρόστιμο 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, για μονοπωλιακές πρακτικές στον κλάδο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλει ποτέ η ΕΕ σε ηλεκτρονικό γίγαντα - σχεδον διπλάσιο από το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στην Intel το 2009.

Comments are closed.