Σας παίρνουν οι εταιρείες τηλέφωνο για προσφορές; Πώς να προστατευτείτε

https://texnologia.net/sas-pairnoun-oi-etaireies-tilefono-gia-prosfores-pos-na-prosateuteite/2018/06

Κοινοποίηση στο Facebook

Κάντε Tweet στο Twitter

Σας παίρνουν οι εταιρείες τηλέφωνο για προσφορές; Πώς να προστατευτείτε

Σας παίρνουν οι εταιρείες τηλέφωνο για προσφορές; Πώς να προστατευτείτε.

Σίγουρα όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε δεχθεί τηλεφώνημα από εταιρεία που μας δίνει μία καταπληκτική προσφορά για την υπηρεσία ή το προϊόν της, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση το πρόβλημα είναι ότι έχουν στην κατοχή τους τον τηλεφωνικό μας αριθμό, χωρίς να τους το έχουμε δώσει.

Αυτή η περίεργη κατάσταση μέχρι πρότινος δεν θεωρούταν ποινικά κολάσιμη, όμως με τον καινούργιο νόμο που θέσπισε η Ευρωπαϊκή Ένωση στις 25 Μαΐου 2018 και πλέον όλα τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να τον ακολουθήσουν που φέρει την ονομασία Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Δεδομένων (αγγλικά: GDPR) μία τέτοια ενέργεια συνιστά παράβαση του κανονισμού και οι υπεύθυνοι διώκονται, μάλιστα είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν και τεράστιο χρηματικό πρόστιμο.

Πρέπει να γνωρίζετε πως το να κατέχει κάποιος τα προσωπικά σας δεδομένα εν αγνοία σας, θεωρείται αδίκημα, επίσης ακόμη και αν έχετε δώσει τη συγκατάθεσή σας σε κάποια εταιρεία ή ιστοσελίδα, έχετε το δικαίωμα να του ζητήσετε να διαγράψουν πλήρως τις ευαίσθητες πληροφορίες σας, εν τούτοις αν σας αρνηθούν να προβούν σε αυτήν την ενέργεια, τότε καλέστε αμέσως το αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας για να επιληφθούν της κατάστασης.

Προσωπικά τους τελευταίους έξι μήνες μου τηλεφώνησαν τέσσερις εταιρείες για να προωθήσουν το προϊόν ή την υπηρεσία τους σε εμένα, όμως το περίεργο κομμάτι της υπόθεσης είναι πως ποτέ δεν είχα καμία σχέση με αυτές τις εταιρείες. Επιπλέον για να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος, χωρίς να αναφέρω ονόματα, ενώ έχω συμβόλαιο στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Α με κάλεσε η ανταγωνίστρια εταιρεία για να μου προσφέρει υποτίθεται μία καταπληκτική προσφορά.

Εσείς από την πλευρά σας μπορείτε να ζητήσετε από την εκάστοτε εταιρεία που κατέχει τα προσωπικά σας δεδομένα (ακόμη και με τη θέλησή σας) να σας στείλει μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όλες τις διαθέσιμες σας πληροφορίες που κατέχει, για να έχετε πλήρη επίγνωση του θέματος.

Επιπλέον πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας πως αρκετές ελληνικές οργανώσεις για την προστασία του καταναλωτή μπορεί να σας παράσχουν και νομικό σύμβουλο σε περίπτωση που αδυνατείτε να πληρώσετε τα έξοδα, ωστόσο καλό θα ήταν αυτό το προνόμιο να το εκμεταλλευτείτε μόνο σε ακραίες περιπτώσεις και να μην κάνετε κατάχρηση της καλοσύνης αυτών των ανθρώπων, γιατί μπορεί κάποιος συνάνθρωπός μας να έχει μεγαλύτερη ανάγκη κάποιο δικηγόρο, από ότι εμείς.

Αξίζει να σημειωθεί πώς τα παραπάνω προαναφερόμενα στοιχεία δεν ισχύουν για τις δημόσιες υπηρεσίες και τους κρατικούς οργανισμούς, δηλαδή δεν μπορείτε να ζητήσετε για παράδειγμα από την ΔΕΗ ή την εφορία να διαγράψει τα προσωπικά σας δεδομένα, ούτε από τράπεζες στις οποίες έχετε πάρει δάνειο και είστε υπόχρεος απέναντί τους, παρά μόνο από ιδιωτικές επιχειρήσεις με τις οποίες δεν έχετε συνάψει καμία σχέση μαζί τους.

Comments are closed.