Προσωπικά δεδομένα οι μηνιαίες αποδοχές των ευρωβουλευτών

https://www.efsyn.gr/arthro/prosopika-dedomena-oi-miniaies-apodohes-ton-eyrovoyleyton

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη χθες ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την πρόσβαση σε στοιχεία σχετικά με τις αποδοχές των ευρωβουλευτών, διότι αυτά είναι πιθανόν να περιέχουν «προσωπικά δεδομένα». Η απόφαση ελήφθη έπειτα από προσφυγή δημοσιογράφων και δημοσιογραφικών ενώσεων όταν εμποδίστηκε η πρόσβασή τους σε στοιχεία σχετικά με τις αποδοχές των ευρωβουλευτών που αφορούν γενικά έξοδα.

Το Ευρωδικαστήριο αναφέρει στην απόφασή του ότι «οι θεσμοί της Ενωσης μπορούν να αρνηθούν την πρόσβαση σε ένα έγγραφο στην περίπτωση που η δημοσιοποίησή του θα έπληττε την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ακεραιότητας του προσώπου». «Κατά συνέπεια, το σύνολο των εγγράφων που έχουν ζητηθεί περιέχουν πληροφορίες που αφορούν συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα (δηλαδή τους ευρωβουλευτές)».

Πρόκειται για το ποσό των 4.416 ευρώ τον μήνα που χορηγείται στους ευρωβουλευτές για τα... μικροέξοδά τους. Σύμφωνα με το Δικαστήριο, οι δημοσιογράφοι που ζήτησαν την πρόσβαση στα σχετικά έγγραφα «δεν κατόρθωσαν να αποδείξουν τον λόγο για τον οποίο η πρόσβαση σε αυτά ήταν αναγκαία για τη διασφάλιση επαρκούς ελέγχου των δαπανών». Επιπλέον, τα έγγραφα περιέχουν στοιχεία προσωπικού χαρακτήρα.

Τη χορήγηση του έκτακτου ποσού των 4.416 ευρώ τον μήνα για «γενικές δαπάνες» («χρήματα για μολύβια» στην κοινοτική ορολογία) επέβαλαν οι Γερμανοί ευρωβουλευτές.

Οι ευρωβουλευτές δεν χρειάζεται να δικαιολογήσουν αυτό το ποσό, που χρησιμεύει για την πληρωμή διαφόρων προσωπικών εξόδων (εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.λπ.).

Ο μισθός του ευρωβουλευτή είναι 6.612 ευρώ τον μήνα καθαρά. Λαμβάνει επιπλέον ένα ποσό για τις αμοιβές των συνεργατών του. Οφείλει, όμως, να χορηγήσει αποδείξεις για τις εν λόγω δαπάνες.

Τα πράγματα έχουν σφίξει τα τελευταία χρόνια σχετικά με τις αποδοχές των ευρωβουλευτών. Τα διάφορα σκάνδαλα και οι κομπίνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, ιδίως όσον αφορά τις προσλήψεις βοηθών και συνεργατών που απλώς δεν υπήρχαν ή ήταν μέλη της οικογένειας (σύζυγος, ξαδέλφια, ανίψια...), ανάγκασαν το Ευρωκοινοβούλιο να πάρει μέτρα και τα κρούσματα έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό.

Η «χρυσή περίοδος» που κάθε ευρωβουλευτής είχε αποδοχές που έφταναν από δεξιά και αριστερά γύρω στα 20.000 ευρώ τον μήνα αποτελεί παρελθόν.

Σήμερα έχει απολαβές που δεν ξεπερνούν το ποσό των 10.000 ευρώ και είναι αναγκασμένος να γυρίζει με μία βαλίτσα στο χέρι. Ζωή και αυτή...

Έντυπη έκδοση

 

Πηγή: https://www.efsyn.gr/arthro/prosopika-dedomena-oi-miniaies-apodohes-ton-eyrovoyleyton

Comments are closed.