Προσωπικά δεδομένα και δολοφονίες δημοσιογράφων στην …

https://www.news247.gr/kosmos/prosopika-dedomena-kai-dolofonies-dimosiografon-stin-olomeleia-toy-eyrokoinovoylioy.6660401.html

Η διερεύνηση της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι και η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, ώστε να μη γίνεται χειραγώγηση του εκλογικού σώματος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως μετά την αποκάλυψη παράνομης κτήσης δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών μέσω Facebook, είναι στο επίκεντρο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στο Στρασβούργο αυτή την εβδομάδα.

Η βελτίωση του πόσιμου νερού και η ευκολότερη πρόσβαση του πληθυσμού σ΄ αυτό, η μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, η ανάσχεση της εξάπλωσης της μικροβιακής αντοχής από τα ζώα στον άνθρωπο και ο προϋπολογισμός του 2019 είναι, επίσης, θέματα που θα απασχολήσουν τους ευρωβουλευτές.

Ο πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι, ζήτησε κατά την έναρξη της συνόδου τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τον θάνατο του δημοσιογράφου και συγγραφέα, Τζαμάλ Κασόγκι, ενώ ο τίτλος της δήλωσης της Ύπατης Εκπροσώπου είναι: «Η εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι» αλλάζει και γίνεται «η δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι».

«Αυτό το Κοινοβούλιο θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου και των δημοσιογράφων» δήλωσε ο κ. Ταγιάνι, για να προσθέσει ότι το Κοινοβούλιο ζητά από τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι δράστες αυτού του απάνθρωπου εγκλήματος.

Μνημονεύθηκε, επίσης, έναν χρόνο μετά τον θάνατό της η δημοσιογράφος από τη Μάλτα, Δάφνη Καρουάνα Γκαλίσια, η οποία έχασε τη ζωή της λόγω των ερευνών της.

Πλαστικά μιας χρήσης

Την απαγόρευση πώλησης στην ΕΕ πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης, στα οποία οφείλεται τουλάχιστον το 70% της θαλάσσιας ρύπανσης, θέτει σε ψηφοφορία την ερχόμενη Τετάρτη το ΕΚ.

Η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία θα απαγορεύει από το 2021 και μετά την πώληση πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης, όπως μαχαιροπήρουνα, ωτοκαθαριστές (μπατονέτες), πιάτα, καλαμάκια, αναδευτήρες ποτών, ράβδοι στήριξης μπαλονιών.

Τα Μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσέθεσαν στη λίστα των προς απαγόρευση προϊόντων τις λεπτές πλαστικές σακούλες από οξοδιασπώμενο πλαστικό υλικό, καθώς και τις συσκευασίες γρήγορου φαγητού από διογκωμένη πολυστερίνη.

Πόσιμο νερό

Τo EK θα ψηφίσει την Τρίτη ένα νέο σχέδιο νόμου για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στο πόσιμο νερό βρύσης.

Η κατανάλωση πόσιμου νερού βρύσης είναι πολύ φθηνότερη και - σε σύγκριση με το εμφιαλωμένο - δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.

Ο νέος νόμος θα περιορίζει τα ανώτατα όρια ουσιών για το πόσιμο νερό, όπως ο μόλυβδος (πρόκειται να μειωθεί στο μισό), οι υπερ- και πολυφθοριωμένες αλκυλιώμενες ουσίες («PFAS») και τα βλαβερά βακτήρια, ενώ θα καθιερώνει την παρακολούθηση των μικροπλαστικών, η αύξηση των οποίων προκαλεί ανησυχία.

«Right2Water»

Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να λάβουν μέτρα για τη βελτίωση της πρόσβασης σε νερό, δημιουργώντας χώρους δωρεάν προμήθειας νερού σε δημόσιους χώρους, όπου αυτό είναι τεχνικά εφικτό. Οι ευρωβουλευτές τάσσονται επίσης υπέρ της διάθεσης, δωρεάν ή σε χαμηλή τιμή, του νερού βρύσης από εστιατόρια, κυλικεία και υπηρεσίες τροφοδοσίας.

Σε συνέχεια της υιοθέτησης ψηφίσματος σχετικά με την πρωτοβουλία πολιτών «Right2Water», οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν το αίτημά τους ότι θα πρέπει επίσης τα κράτη μέλη να επικεντρωθούν στις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων όσον αφορά την πρόσβαση στο νερό.

Facebook - Cambridge Analytica: Το ΕΚ συζητά τα επόμενα βήματα

Την Τρίτη συζητούνται και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν μετά την παραβίαση προσωπικών δεδομένων από το Facebook και την Cambridge Analytica με την Επίτροπο Γιούροβα.

Θα ακολουθήσει σχετική πρόταση ψηφίσματος την Πέμπτη.

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να προτείνουν στο Facebook να επιτρέψει στους φορείς της ΕΕ να διενεργήσουν πλήρη έλεγχο για την αξιολόγηση της προστασίας και της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, έπειτα από το σκάνδαλο που ξέσπασε σχετικά με την παράτυπη απόκτηση και χρήση προσωπικών δεδομένων 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook. Είναι μάλιστα πιθανό να προτείνουν στην εν λόγω εταιρεία να προχωρήσει σε αλλαγές στην πλατφόρμα της, έτσι ώστε να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν επίσης μέτρα για την αποτροπή χειραγώγησης των εκλογών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και τις αναγκαίες δράσεις για την αναβάθμιση των κανόνων περί ανταγωνισμού της ΕΕ, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την ψηφιακή πραγματικότητα.

Ανάσχεση της εξάπλωσης από τα ζώα στον άνθρωπο της μικροβιακής αντοχής στα φάρμακα

Σχέδιο νομοθετικής πρότασης για τον περιορισμό της χρήσης αντιβιοτικών στις φάρμες, ώστε να αποφεύγεται η εισαγωγή ανθεκτικών βακτηριδίων στη διατροφική αλυσίδα θα ψηφιστεί την Πέμπτη.

Η νέα νομοθετική πρόταση θα προβλέπει τη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών ως προληπτικό μέτρο σε μεμονωμένα ζώα και όχι σε ομάδες ζώων, ελλείψει κλινικών συμπτωμάτων μόλυνσης, γνωστή ως προφυλακτική χρήση. Θα μπορούν δε να χρησιμοποιηθούν μόνο όταν αιτιολογούνται πλήρως από κτηνίατρο, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος μόλυνσης.

Η μεταφυλακτική χρήση (δηλ. η θεραπεία μιας ομάδας ζώων όταν ένα από αυτά εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης) θα πρέπει να αποτελεί την τελευταία λύση και να εφαρμόζεται μόνο όταν ο κτηνίατρος έχει διαγνώσει τη λοίμωξη και έχει συνταγογραφήσει τα αντιμικροβιακά φάρμακα.

Διατήρηση αντιβιοτικών για τον άνθρωπο

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αντιμικροβιακή αντοχή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να επιλέξει αντιμικροβιακά φάρμακα που θα προορίζονται μόνο για τη θεραπεία ανθρώπων.

Συμπληρωματικές πληροφορίες

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕΚΠΕΝ) προειδοποίησε πρόσφατα ότι τα βακτήρια στους ανθρώπους, τα τρόφιμα και τα ζώα εξακολουθούν να εμφανίζουν αντίσταση στα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιμικροβιακά. Οι επιστήμονες λένε ότι η αντίσταση στην σιπροφλοξασίνη, ένα αντιμικροβιακό που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη θεραπεία των ανθρώπινων λοιμώξεων, είναι πολύ υψηλή και ότι τα ανθεκτικά σε πολλαπλά φάρμακα βακτήρια της σαλμονέλας συνεχίζουν να εξαπλώνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Προϋπολογισμός 2019: προτεραιότητα στους νέους και σε επενδύσεις για ανάπτυξη και απασχόληση

Τη διαπραγματευτική του θέση επί του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2019 πριν ξεκινήσει τις συνομιλίες με το Συμβούλιο υπουργών θα επιβεβαιώσει το ΕΚ την Τετάρτη.

Στο σχέδιο ψηφίσματος, οι ευρωβουλευτές προτείνουν να ενισχυθούν οι πόροι για το Erasmus+, την έρευνα, τις επενδύσεις στις υποδομές και την προστασία του κλίματος, καθώς και για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και της μετανάστευσης..

Με την εν λόγω ψηφοφορία στην ολομέλεια ξεκινά η περίοδος «συνδιαλλαγής», δηλαδή οι συνομιλίες με το Συμβούλιο διάρκειας τριών εβδομάδων, η οποία έχει σκοπό την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, τον οποίο θα ψηφίσει το Κοινοβούλιο και θα υπογράψει ο Πρόεδρός του στις 29 Νοεμβρίου.

Το ΕΚ συζητά τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής του Οκτωβρίου

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής του Οκτωβρίου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ το πρωί της Τετάρτης.

Τα κύρια θέματα με κύρια θέματα τη μετανάστευση και την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ. Μία ξεχωριστή συνάντηση για το Brexit πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου με τους ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Ο Κλάους Γιοχάνις στο ΕΚ για να συζητήσει για το μέλλον της Ευρώπης

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις θα συζητήσει για το μέλλον της Ευρώπης με τους ευρωβουλευτές και τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Τρίτη στις 10:30πμ (τοπική ώρα).Ο Κλάους Γιοχάνις είναι Πρόεδρος της Ρουμανίας από το 2014.

Πρόκειται για τον ενδέκατο Ευρωπαίο ηγέτη που θα μιλήσει στην ολομέλεια του ΕΚ και θα συζητήσει με τους ευρωβουλευτές για το μέλλον της Ευρώπης.

Η επόμενη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης έχει προγραμματιστεί για τη σύνοδο ολομέλειας του Νοεμβρίου με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, 'Ανγκελα Μέρκελ.

Πανευρωπαϊκό σύστημα πληροφόρησης για την ενίσχυση της ασφάλειας

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Τρίτη και θα ψηφίσουν την Τετάρτη τρία σχέδια κανονισμών για την αναβάθμιση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν («SIS. Οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου έχουν ήδη συμφωνήσει ατύπως στο θέμα αυτό, από τον περασμένο Ιούνιο.

Το ενισχυμένο «SIS» θα βοηθήσει τους συνοριοφύλακες να παρακολουθούν καλύτερα ποιος διασχίζει τα σύνορα της ΕΕ, θα υποστηρίζει την αστυνομία και την επιβολή του νόμου στους συλληφθέντες εγκληματίες και τρομοκράτες και θα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στα αγνοούμενα παιδιά και τους ευάλωτους ενηλίκους. Θα βελτιώσει επίσης την επιβολή των αποφάσεων επιστροφής που αφορούν μη Ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι διαμένουν παρανόμως στην ΕΕ.

'Ανοδος της νεο-φασιστικής βίας στην Ευρώπη: Ψηφοφορία στην ολομέλεια

Το ΕΚ ανησυχεί για την αύξηση περιστατικών με χαρακτηριστικά μίσους και μισαλλοδοξίας σε όλη την Ευρώπη και επιθυμεί την αντίδραση της ΕΕ στην ολοένα εντεινόμενη νεο-φασιστική βία.

Την Πέμπτη, θα τεθεί σε ψηφοφορία ψήφισμα που θα συνοψίζει τα συμπεράσματα της συζήτησης που έλαβε χώρα στην ολομέλεια στις 2 Οκτωβρίου με την Επίτροπο Γιούροβα και την Αυστριακή Προεδρία εκ μέρους του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Comments are closed.