Κανείς εργαζόμενος του ξενοδοχείου «ΔΟΡΥΣΣΑ» να μην υπογράψει δηλώσεις περί εχεμύθειας

https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/160496/kaneis-ergazomenos-toy-xenodoheioy-doryssa-na-min-ypograpsei-diloseis

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του ξενοδοχείου «Δόρυσσα» να μην υπογράψουν βεβαιώσεις - υπεύθυνες δηλώσεις περί εχεμύθειας για ό,τι συμβαίνει στην επιχείρηση, απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία - Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου, απαιτώντας να σταματήσει τώρα η τρομοκράτηση των εργαζομένων.

Το Σωματείο στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε, το σωματείο μας γνωστοποίησε στην Επιθεώρηση Εργασίας την προσπάθεια της Διεύθυνσης του Ξενοδοχείου να υπογράψουν οι εργαζόμενοι βεβαιώσεις - υπεύθυνες δηλώσεις περί εχεμύθειας για ό,τι συμβαίνει στην επιχείρηση, απειλώντας με πρόστιμο 10.000 ευρώ και απόλυση του εργαζόμενου σε αντίθετη περίπτωση.

Μάλιστα χαρακτηρίζαμε την ενέργεια αυτή σαν παράνομη και ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία υποχρέωση να την υπογράψουν.

Η απάντηση της Επιθεώρησης προς την επιχείρηση και το Εργατικό Κέντρο επιβεβαιώνει αυτά που είπαμε.

Υπάρχει μεν Εσωτερικός Κανονισμός της επιχείρησης που έχει επικυρωθεί και κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας από 12/9/2003, που όμως όχι μόνο δεν αναφέρει τα δύο επίμαχα ζητήματα, αλλά όπως επισημαίνει και το έγγραφο της Επιθεώρησης Εργασίας, αυτά έρχονται σε αντίθεση με τα οριζόμενα του άρθρου 20 και 21 του εσωτερικού κανονισμού της επιχείρησης.

Ο ισχυρισμός της επιχείρησης ότι έτσι προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των πελατών και της επιχείρησης σύμφωνα με τον κανονισμό για την προστασία προσωπικών δεδομένων (GDPR), που έγινε νόμος, δεν επαληθεύεται αφού ο νόμος αυτός δεν προβλέπει υπογραφή υπεύθυνων δηλώσεων από τους εργαζόμενους και πολύ περισσότερο με τέτοιους εκφοβιστικούς όρους, αλλά και από το γεγονός ότι ζητήθηκαν να υπογράψουν την υπεύθυνη δήλωση εργαζόμενοι που δεν διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα των πελατών και της επιχείρησης (συντηρητές, καμαριέρες).

Είναι προφανές ότι ο λόγος που έγινε η ενέργεια αυτή της επιχείρησης είναι για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους ώστε να μη βγάζουν προς τα έξω το όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν σε σχέση με τη δουλειά τους. Να μην διεκδικούν τα δικαιώματά τους, να μην είναι σε επαφή με το Σωματείο τους και το Εργατικό Κέντρο.

Χαιρετίζουμε και είμαστε στο πλευρό των συναδέλφων που αντιστάθηκαν στην προκλητική και παράνομη αυτή ενέργεια της επιχείρησης και δεν υπέγραψαν την υπεύθυνη δήλωση. Καλούμε κανείς να μην υπογράψει καμιά τέτοιου τύπου υπεύθυνη δήλωση. Καλούμε την επιχείρηση εδώ και τώρα να σταματήσει αυτή την ενέργεια. Να θεωρήσει ως μη γενόμενες και να σχίσει όσες βεβαιώσεις - υπεύθυνες δηλώσεις έχει ήδη πάρει πιέζοντας τους εργαζόμενους.

Καλούμε τους συνάδελφους και τις συναδέλφισσες να μαζικοποιήσουν το σωματείο. Να το ενημερώνουν για τα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ώστε από κοινού να παρεμβαίνουμε άμεσα για κάθε είδους καταπάτηση δικαιωμάτων, αυθαιρεσία και τρομοκρατία. Να οργανώσουμε τον αγώνα μας για αυξήσεις σε μισθούς με βάση την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για να πάρουμε πίσω όσα δικαιώματα μας έχουν αφαιρέσει όλα αυτά τα χρόνια. Για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Για να μην περνάει ο εκβιασμός και η τρομοκρατία. Για δουλειά με δικαιώματα και για τη ζωή που μας αξίζει!

Γιατί δυνατός εργάτης είναι ο οργανωμένος εργάτης!».

Comments are closed.