Εγκρίθηκε ο νέος Κανονισμός για τα μη προσωπικά δεδομένα

https://www.lawspot.gr/node/259837

Νέους κανόνες, οι οποίοι αποσκοπούν στην άρση των εμποδίων στην ελεύθερη κυκλοφορία μη προσωπικών δεδομένων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες αρχές ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η νέα νομοθεσία της ΕΕ, η οποία έχει ήδη συμφωνηθεί προσωρινά με το Συμβούλιο της ΕΕ, θα απαγορεύσει εθνικούς κανόνες οι οποίοι απαιτούν την αποθήκευση ή την επεξεργασία των δεδομένων σε ένα συγκεκριμένο κράτος μέλος.

Διαβάστε επίσης: Έρχεται ο νέος Κανονισμός για τα μη προσωπικά δεδομένα

Τα μη προσωπικά δεδομένα περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, δεδομένα που δημιουργούνται από μηχανές (machine generated data) ή εμπορικά δεδομένα.

Συγκεκριμένα παραδείγματα αποτελούν τα συγκεντρωτικά σύνολα δεδομένων που χρησιμοποιούνται για τις μεγάλες αναλύσεις δεδομένων (biga data analytics), δεδομένα για την ακρίβεια της καλλιέργειας τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση και τη βελτιστοποίηση της χρήσης φυτοφαρμάκων και νερού ή τα δεδομένα σχετικά με τις ανάγκες συντήρησης των βιομηχανικών μηχανημάτων.

Περιορισμοί σχετικά με την τοποθεσία των δεδομένων θα επιτρέπονται μόνο για λόγους δημόσιας ασφάλειας, όπως ορίζονται στις Συνθήκες και όπως έχουν ερμηνευθεί από το Δικαστήριο της ΕΕ.

Οποιεσδήποτε άλλες απαιτήσεις σχετικά με τον εντοπισμό δεδομένων θα πρέπει να κοινοποιηθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να δημοσιευθούν ηλεκτρονικά, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση και η διαφάνεια.

Διαβάστε επίσης: ​Supercomputers: Επενδύει στους υπερυπολογιστές η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι νέοι κανόνες διασφαλίζουν ότι οι αρμόδιες αρχές θα έχουν πρόσβαση σε δεδομένα που υποβάλλονται σε επεξεργασία σε άλλο κράτος-μέλος για λόγους ρυθμιστικού ελέγχου, όπως είναι η επιθεώρηση και ο έλεγχος.

Προβλέπεται επίσης να θεσπιστούν κώδικες δεοντολογίας από τους συμμετέχοντες στην αγορά, για τη διευκόλυνση της αλλαγής μεταξύ των παροχών υπηρεσιών cloud και τη επαναφορά δεδομένων στα δικά τους συστήματα πληροφορικής.

Η Επιτροπή θα παρακολουθεί την ανάπτυξη και την αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των κωδίκων συμπεριφοράς, εντός των καθορισμένων προθεσμιών.

Σύνολα προσωπικών και μη προσωπικών δεδομένων

Στην περίπτωση συνόλων δεδομένων που αποτελούνται, τόσο από προσωπικά όσο και από μη προσωπικά δεδομένα, ο κανονισμός για την ελεύθερη κυκλοφορία θα εφαρμόζεται στο μη προσωπικό μέρος του συνόλου.

Όταν τα εν λόγω προσωπικά και μη προσωπικά δεδομένα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, ο νέος κανονισμός δεν θίγει την εφαρμογή των νέων κανόνων της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων (GDPR) που εφαρμόζονται από τις 25 Μαΐου 2018.

Έτσι, οι δύο κανονισμοί δεν αλληλεπικαλύπτονται, αλλά είναι συμπληρωματικοί.

Ο κανονισμός, ο οποίος εγκρίθηκε στην ολομέλεια με 520 ψήφους υπέρ, 81 ψήφους κατά και 6 αποχές, πρόκειται να εγκριθεί από το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ στις 6 Νοεμβρίου.

Θα εφαρμοστεί έξι μήνες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Δείτε το κείμενο του Κανονισμού εδώ.

 

Πηγή: https://www.lawspot.gr/node/259837

Comments are closed.