Δεν θέλουμε να συγκατοικήσουμε με τον «μεγάλο αδελφό»

http://www.eleftheria.gr/%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1/item/212079-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%C2%AB%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BF-%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%86%CF%8C%C2%BB.html

Αιτήματα τοποθέτησης καμερών παρακολούθησης σε εισόδους πολυκατοικιών της Λάρισας, από ενοίκους, αντίκεινται στους κανόνες των προσωπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες γραφείου διαχείρισης πολυκατοικιών, κατά καιρούς υπάρχουν αιτήματα ιδιοκτητών διαμερισμάτων, σε πολυκατοικίες της Λάρισας, για τοποθέτηση καμερών στις εισόδους τους, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν ικανοποιούνται καθώς απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του 100% των μελών της συνέλευσης της πολυκατοικίας, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.
Όσοι ζητούν την τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης –συστήματος βιντεοεπιτήρησης- επικαλούνται λόγους ασφάλειας από διαρρήξεις, ενώ όσοι αρνούνται επικαλούνται λόγους προσωπικών δεδομένων.
Μάλιστα έχουν σημειωθεί και κρούσματα αντιδράσεων ενοίκων προς ενοίκους, που τοποθετούν κάμερες στις εισόδους των διαμερισμάτων τους. Για παράδειγμα υπήρξε περίπτωση όπου «ξηλώθηκε» κάμερα βιντεοεπιτήρησης, η οποία είχε τοποθετηθεί σε εξωτερικό χώρο εισόδου διαμερίσματος, καθώς «έβλεπε» και το ασανσέρ. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, η κάμερα επιτρέπεται να έχει εικόνα και μόνο από την πόρτα εισόδου του διαμερίσματος του ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή του διαμερίσματος που την έχει τοποθετήσει.
Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις στη Λάρισα που η συνέλευση μιας πολυκατοικίας ομοφωνεί να τοποθετηθεί σύστημα βιντεοεπιτήρησης και να αναλάβει την παρακολούθησή του ιδιωτική επιχείρηση φύλαξης και ασφάλειας (security), κάτι δηλαδή που απαιτεί και ένα πρόσθετο οικονομικό κόστος.
Για το ζήτημα της τοποθέτησης κάμερας εξωτερικά της εισόδου πολυκατοικιών και διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σε γνωμοδότησή της, αναφέρει ότι: «για τη χρήση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης σε συγκροτήματα κατοικιών ή γραφείων (π.χ. πολυκατοικίες) για τον σκοπό της προστασίας προσώπων και αγαθών, απαιτείται πρόβλεψη στον Κανονισμό της πολυκατοικίας ή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
Η επιτήρηση πρέπει να περιορίζεται σε κοινόχρηστους χώρους (π.χ. είσοδος πολυκατοικίας) και όχι σε εισόδους διαμερισμάτων».
Όσοι επιθυμούν να τοποθετήσουν κάμερες στις εισόδους των διαμερισμάτων τους προβλέπεται το εξής: «Μπορεί να τοποθετηθεί κάμερα που λαμβάνει εικόνα εντός του διαμερίσματος (χωρίς ωστόσο, σε καμία περίπτωση να λαμβάνει εικόνα εκτός του ιδιωτικού χώρου – π.χ. μία κάμερα στο μπαλκόνι που λαμβάνει εικόνα από δημόσιο δρόμο δεν επιτρέπεται). Μπορεί να τοποθετηθεί κάμερα που να επιβλέπει τον απολύτως απαραίτητο χώρο της εισόδου (π.χ. για να βλέπετε ποιος σας χτυπάει το κουδούνι), χωρίς να γίνεται καταγραφή εικόνας ή ήχου.
Μπορεί να τοποθετηθεί κάμερα με καταγραφή εικόνας (σε καμία περίπτωση ήχου) και να θεωρείται οικιακής χρήσης, όταν είναι τεχνικά εφικτός ο περιορισμός του πεδίου εμβέλειας της κάμερας στον απολύτως απαραίτητο χώρο μπροστά από τη θύρα εισόδου του διαμερίσματος, χωρίς να επηρεάζονται σε καμία περίπτωση άλλα διαμερίσματα. Δεν πρέπει να λαμβάνεται εικόνα από λοιπούς κοινόχρηστους χώρους και ανάλογα με τη χωροθέτηση των εισόδων των διαμερισμάτων του ορόφου και του ανελκυστήρα, δεν πρέπει να επηρεάζεται (να επιτηρείται, έστω και παρεμπιπτόντως) η είσοδος σε άλλα διαμερίσματα ή η διέλευση προς αυτά».
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Comments are closed.