Αντιμέτωπο με πρόστιμο άνω του 1,5 δισ. το Facebook για τη νέα …

https://www.news.gr/tech/article/1340938/antimetopo-me-prostimo-ano-tou-15-dis-to-facebook-gia-ti-nea-diarroi.html

Η ιρλανδική Αρχή Προστασίας Δεδομένων άρχισε επίσημη έρευνα για το συμβάν

Η ανακοίνωση, την προηγούμενη εβδομάδα, του Facebook ότι εντόπισε «κενό» στις υπηρεσίες του, το οποίο επέτρεψε σε χάκερ να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες περίπου 50 εκατ. χρηστών, είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσει έρευνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το εάν η εταιρεία social media συμμορφώνεται με το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR). Μάλιστα, εάν διαπιστωθεί ότι το Facebook δεν τηρεί τους κανόνες ασφαλείας, τότε θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο έως και 1,63 δισ. δολαρίων.

Η ιρλανδική Αρχή Προστασίας Δεδομένων ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα διερευνήσει εάν πρέπει να αρχίσει επίσημη έρευνα για το συμβάν. Ωστόσο, σήμερα γνωστοποίησε ότι η έρευνα άρχισε επισήμως.

«Η έρευνα θα εξετάσει τη συμμόρφωση του Facebook με τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων στην εφαρμογή κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για τη διασφάλιση της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων που διαθέτει» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιρλανδικής αρχής, DPC.

Την έρευνα αναλαμβάνει η ιρλανδική αρχή, δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή θυγατρική εταιρεία του αμερικανικού κολοσσού έχει την έδρα της στην Ιρλανδία και το Facebook έχει επιλέξει την DPC ως ρυθμιστή για θέματα ιδιωτικού απορρήτου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή θα είναι και η αρμόδια αρχή που θα αποφασίσει για το εάν θα επιβληθεί πρόστιμο στην εταιρεία social media.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας στην ΕΕ, οι εταιρείες, στις οποίες εντοπίζεται πρόβλημα με τα προσωπικά δεδομένα, οφείλουν να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές εντός 72 ωρών από την ανακάλυψη του προβλήματος. Κίνηση που το Facebook φαίνεται ότι έκανε.

Ωστόσο, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν θέμα προστίμου εάν αποδειχθεί ότι δεν είχαν λάβει επαρκή μέτρα ώστε να αποτρέψουν τυχόν διαρροή προσωπικών δεδομένων ή δεν συμμορφώθηκαν με κάποιους κανόνες στη διαχείριση πληροφοριών, όπως αυτοί προβλέπονται από τον αρμόδιο κανονισμό GDPR.

Αυτό το στοιχείο πρόκειται να ερευνήσει η ιρλανδική αρχή. Σε αυτή την περίπτωση, το μεγαλύτερο πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει το Facebook αντιστοιχεί στο 4% του ετήσιου τζίρου του. Με δεδομένο ότι πέρυσι τα έσοδα της εταιρείας ήταν 40,65 δισ. δολάρια, τότε το συνολικό πρόστιμο μπορεί να φθάσει έως και το 1,63 δισ. δολάρια, όπως αναφέρει το CNBC.

Comments are closed.