Οι κολοσσοί του Διαδικτύου πρέπει να σπάσουν

http://www.athleticradio.gr/other-news/468167-oi-kolossoi-tou-diadiktuou-prepei-na-spasoun/

Οι κολοσσοί του χώρου της τεχνολογίας, όπως το Facebook και η Google, έχουν γίνει τόσο μεγάλοι, ισχυροί και κυρίαρχοι στον χώρο, που ίσως να πρέπει να «σπάσουν».

Εκτός κι αν εμφανιστούν ισχυροί ανταγωνιστές ή επέλθουν αλλαγές στις προτιμήσεις του κοινού, περιορίζοντας τη δύναμή τους, δήλωσε στο Reuters ο Τιμ Μπέρνερς Ληγνωστός ως «πατέρας» του World Wide Web.

Σκέτη απογοήτευση από την σημερινή κατάσταση στο Web

Ο Μπέρνερς Λη, ο οποίος εφηύρε το Web το 1989δήλωσε απογοητευμένος από τη σημερινή κατάσταση του Ίντερνετδεδομένων των συνεχόμενων σκανδάλων κατάχρησης και παραβίασης προσωπικών δεδομένων και της χρήσης των social media για την εξάπλωση μηνυμάτων μίσους.

Οι κολοσσοί του Διαδικτύου πρέπει να σπάσουν

«Αυτό που φύσει συμβαίνει είναι πως καταλήγεις με μια εταιρεία να κυριαρχεί στον τομέα, οπότε, ιστορικά, δεν υπάρχει εναλλακτική στην παρέμβαση και τη διάσπασή τους» είπε ο 63χρονος.

«Υπάρχει κίνδυνος συγκέντρωσης» πρόσθεσε, τονίζοντας ωστόσο πως απαιτείται προσοχή, καθώς η ταχύτητα της καινοτομίας τόσο στην τεχνολογία, όσο και στις προτιμήσεις των χρηστών θα μπορούσαν να οδηγήσουν εν τέλει σε μείωση της δύναμης και του μεγέθους κάποιων από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας.

«Πριν το “σπάσιμό” τους, θα έπρεπε να δούμε εάν δεν απειλούνται απλά από κάποιον μικρό παίκτη που υπερέχει έναντι αυτών στην αγορά, αλλά από τις αλλαγές στην αγορά, από τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος» είπε σχετικά.

Η Apple, η Microsoft, η Amazon, η Google και το Facebook έχουν συνδυαστικά κεφαλαιοποίηση αγοράς ύψους 3,7 τρισ. δολαρίωνόσο το ΑΕΠ της Γερμανίας πέρυσι.

Πως προέκυψε το World Wide Web;

Ο Μπέρνερς Λη είχε την ιδέα για αυτό που αποκαλούσε αρχικά Mesh ενώ δούλευε στο CERNκαι του έδωσε το όνομα World Wide Web το 1990. Ερωτηθείς για το ποιος είχε τη μεγαλύτερη επίδραση σε αυτόν, απάντησε «η μαμά και ο μπαμπάς».

«Έφτιαχναν υπολογιστές, οπότε μεγάλωσα σε έναν κόσμο όπου τα πάντα ήταν μαθηματικά, και η χαρά του να μπορείς να προγραμματίζεις κάτι ήταν πολύ φρέσκια» είπε.

Ο ίδιος τόνισε πως δεν υπήρξε κάποια «στιγμή “Εύρηκα”», μα σκληρή δουλειά, η εμπειρία της δουλειάς στον τομέα των επιστημών υπολογιστή και η επιδίωξη της αντιμετώπισης των δυσκολιών που υπήρχαν στον διαμοιρασμό πληροφοριών με συναδέλφους και φοιτητές«Οι στιγμές Εύρηκα είναι ανοησία. Δεν πιστεύω ούτε αυτήν για τον Αρχιμήδη. Το σκεφτόταν αυτό για πάρα πολύ καιρό» είπε χαρακτηριστικά.

Δυσαρέσκεια με την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων από το facebook

Ο Μπέρνερς Λη, ο οποίος διδάσκει πλέον στο ΜΙΤ και στο University of Oxfordεξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για την υπόθεση της Cambridge Analytica και τον τρόπο που πήρε τα προσωπικά δεδομένα 87 εκατ. χρηστών του Facebook.

«Είμαι απογοητευμένος από την παρούσα κατάσταση του Web. Έχουμε χάσει το αίσθημα της ενίσχυσης του ατόμου και νομίζω πως σε ένα σημείο έχει “σπάσει” και η αισιοδοξία» είπε.

Όσον αφορά στα social media, σημείωσε ότι χρησιμοποιούνται ακόμα για την εξάπλωση των μηνυμάτων μίσους.

«Αν ρίξεις μια σταγόνα αγάπης στο Twitter, φαίνεται να χάνεται, αλλά αν ρίξεις μια σταγόνα μίσους, το νιώθεις να αντηχεί πολύ δυνατότερα. Και αναρωτιέσαι, οφείλεται αυτό στον τρόπο που έχει στηθεί το Twitter ως μέσον;»δήλωσε.

Comments are closed.