Blog

Εκτίμηση Αντικτύπου: Η Γνώμη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου …

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (ΕΣΠΔ - EPDB) εξέδωσε τη Γνώμη 7/2018 σχετικά με την πρόταση της ελληνικής Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναφορικά με τις πράξεις επεξεργασίας που χρειάζονται εκτίμηση αντικτύπου (ΕΑΠΔ - DPIA). Διαβάστε σχετικά: Διευκρινίσεις για την εκτίμηση αντικτύπου σχετικά με την προστασία δεδομένων (DPIA) Υπενθυμίζεται ότι με βάση το άρθρο 35 παρ. 4 του Γενικού Κανονισμού…
Διαβάστε περισσότερα

Πρόστιμο 120.000 ευρώ στο αεροδρόμιο Heathrow για παραβίαση …

Πρόστιμο ύψους 120.000 λιρών επέβαλε στο αεροδρόμιο Heathrow το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ICO) για παραβίαση δεδομένων. Σύμφωνα με τον ICO, στις 16 Οκτωβρίου 2017 ένας πολίτης βρήκε ένα USB memory stick, το οποίο είχε χάσει ένας υπάλληλος της εταιρείας Heathrow Airport Limited (HAL). Το stick, το οποίο περιείχε 76 φακέλους και πάνω από 1.000 αρχεία,…
Διαβάστε περισσότερα

Ατομική και συλλογική υπόθεση η προστασία προσωπικών δεδομένων

Με την ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνολογίας και τη –σχεδόν— πλήρη ενασχόλησή μας με τον διαδικτυακό χώρο, έχει μπει στη ζωή μας και η ψηφιακή αναρχία αλλά και εγκληματικότητα. Ενέργειες που εκτελούμε καθημερινά και μας φαίνονται απλές, αθώες και ανύποπτες, μπορεί τελικά να αποδειχθούν πολύ επικίνδυνες. Κάποιες διαδικτυακές κινήσεις που καλούμαστε να κάνουμε είναι εμφανώς πιο…
Διαβάστε περισσότερα

Οι κίνδυνοι από τις ανέπαφες συναλλαγές με κάρτες έως 25 ευρώ

Τον κώδωνα του κινδύνου από τη χρήση χρεωστικών καρτών με ανέπαφες συναλλαγές έως και 25 ευρώ κρούσει με πρόσφατη απόφαση της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Στην απόφαση (υπ΄αριθμόν 48/2018) η Αρχή επισημαίνει πως η χρήση της νέας κάρτας ανέπαφων συναλλαγών, εγείρει σοβαρούς κινδύνους για τους χρήστες της. Ταυτόχρονα, απευθύνει αυστηρή σύσταση σε δύο…
Διαβάστε περισσότερα

Πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα ακόμη και σε περιπτώσεις μη …

Πρόσβαση στα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που διατηρούνται από παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ακόμα και σε περιπτώσεις που τελούνται ήσσονος σημασίας ποινικά αδικήματα, δίνει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τους δικαστές, εφόσον πρόκειται για την πρόληψη, διερεύνηση, διαπίστωση και δίωξη ποινικών αδικημάτων, δεν υπάρχει σύγκρουση με την οδηγία 2002/58/ΕΚ που αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής…
Διαβάστε περισσότερα

Δεν θέλουμε να συγκατοικήσουμε με τον «μεγάλο αδελφό»

Αιτήματα τοποθέτησης καμερών παρακολούθησης σε εισόδους πολυκατοικιών της Λάρισας, από ενοίκους, αντίκεινται στους κανόνες των προσωπικών δεδομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες γραφείου διαχείρισης πολυκατοικιών, κατά καιρούς υπάρχουν αιτήματα ιδιοκτητών διαμερισμάτων, σε πολυκατοικίες της Λάρισας, για τοποθέτηση καμερών στις εισόδους τους, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν ικανοποιούνται καθώς απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του 100% των μελών…
Διαβάστε περισσότερα

Φρένο στην κατάχρηση προσωπικών δεδομένων

Μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο διαβουλεύσεων τόσο με τις αρμόδιες Αρχές όσο και με το Γραφείο του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ετοίμασε και κατέθεσε στη Βουλή για ψήφιση, το πολύκροτο εναρμονιστικό νομοσχέδιο που στόχο έχει την προστασία των πολιτών έναντι της επεξεργασίας των προσωπικών τους δεδομένων από τις…
Διαβάστε περισσότερα

Εγκρίθηκε ο νέος Κανονισμός για τα μη προσωπικά δεδομένα

Νέους κανόνες, οι οποίοι αποσκοπούν στην άρση των εμποδίων στην ελεύθερη κυκλοφορία μη προσωπικών δεδομένων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες αρχές ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η νέα νομοθεσία της ΕΕ, η οποία έχει ήδη συμφωνηθεί προσωρινά με το Συμβούλιο της ΕΕ, θα απαγορεύσει εθνικούς κανόνες οι οποίοι απαιτούν την αποθήκευση ή την επεξεργασία…
Διαβάστε περισσότερα

Facebook: Το πρόσφατο περιστατικό παραβίασης μπορεί να …

Πριν μερικές ημέρες, το Facebook ανακάλυψε ένα κενό ασφαλείας που επηρέασε πάνω από 50 εκατ. λογαριασμούς του κοινωνικού δικτύου. Ενώ το κενό καλύφθηκε και ενημερώθηκαν οι χρήστες, η υπόθεση δεν έχει λήξει. Οι ρυθμιστικές Αρχές της Ευρώπης, όπου εφαρμόζεται το γνωστό GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων), ερευνούν προσεκτικά το γεγονός για να βρουν τι ακριβώς…
Διαβάστε περισσότερα

Αντιμέτωπο με πρόστιμο άνω του 1,5 δισ. το Facebook για τη νέα …

Η ιρλανδική Αρχή Προστασίας Δεδομένων άρχισε επίσημη έρευνα για το συμβάν Η ανακοίνωση, την προηγούμενη εβδομάδα, του Facebook ότι εντόπισε «κενό» στις υπηρεσίες του, το οποίο επέτρεψε σε χάκερ να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες περίπου 50 εκατ. χρηστών, είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσει έρευνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το εάν η εταιρεία social media…
Διαβάστε περισσότερα

FacebookLinkedInTwitter