Aegean Marine Petroleum : Σημεία και τέρατα καταγράφονται στο πόρισμα της επιτροπής ελέγχου – In.gr

https://www.in.gr/2018/11/05/economy/oikonomikes-eidiseis/aegean-marine-petroleum-simeia-kai-terata-katagrafontai-sto-porisma-tis-epitropis-elegxou/

Ποσό ύψους έως 300 εκατ. δολ. που αγνοείται, οικονομικά στοιχεία που καταχωρίστηκαν εσφαλμένα για να κρυφτεί το συγκεκριμένο γεγονός, ευθύνες σε συγκεκριμένο πρόσωπο που δεν κατονομάζεται αλλά φωτογραφίζεται, το οποίο κατηγορείται ότι ήλεγχε το προσωπικό της εταιρείας όχι μόνο μέσω της άσκησης οικονομικών πιέσεων αλλά και της απειλής σωματικής βίας, έως και προσπάθειες να χακαριστούν σέρβερ της εταιρείας για να σβηστούν ενοχοποιητικά στοιχεία διαπιστώνει μεταξύ άλλων το πόρισμα ανεξάρτητης επιτροπής ελέγχου για την Aegean Marine Petroleum Network Inc.

Το κείμενο – κόλαφος δημοσιοποίησε η ίδια η εταιρεία, με τους νέους μετόχους να δηλώνουν ότι θα κινηθούν νομικά και θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις. Πλέον την υπόθεση εξετάζουν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ανάμεσα στα απίστευτα που καταγράφονται, εκείνο που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι η Ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων (HDPA) εξέδωσε τον Ιούνιο του 2018 προσωρινή διαταγή – ύστερα από αίτημα του παραπάνω προσώπου – με την οποία απαγόρευσε στην επιτροπή ελέγχου της εταιρείας να έχει πρόσβαση ή να χρησιμοποιήσει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλα αρχεία τα οποία συνελέγησαν από τον σέρβερ της στον Πειραιά. Το γεγονός, εφόσον επαληθευτεί, γεννά τεράστια ερωτηματικά για τον ρόλο της ελληνικής ανεξάρτητης Αρχής, αφού μπορεί να κατηγορηθεί ότι έβαλε πλάτες για να μην προχωρήσει η έρευνα.

Το νέο πόρισμα της Επιτροπής Ελέγχου με ημερομηνία 2 Νοεμβρίου 2018 έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή η ίδια η Aegean, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Εχει τίτλο «Η Aegean Marine Petroleum Network Inc. ανακοινώνει αποτελέσματα από την έρευνα επιτροπής ελέγχου και ευρήματα σημαντικής κατάχρησης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας» και δίνει νέες διαστάσεις στην υπόθεση.

Για παράδειγμα, φωτογραφίζει το πρόσωπο – κλειδί πίσω από την Aegean και συνεργαζόμενες με αυτήν εταιρείες που περιγράφεται ως «Former Affiliate». Ο όρος χρησιμοποιείται συνήθως για να καταδείξει άτομο που στο παρελθόν είχε μετοχική συμμετοχή στην εταιρεία ή ήταν και διευθυντικό της στέλεχος.

Τι ανακάλυψε η Επιτροπή

Το πόρισμα που συντάχθηκε από την ειδική επιτροπή με τη βοήθεια ερευνητών και εξωτερικών λογιστών που χρησιμοποιούνται για τη διερεύνηση πιθανών παράνομων πράξεων (forensic accountants) αναφέρει μεταξύ άλλων επί λέξει τα εξής:

Η Επιτροπή Ελέγχου πιστεύει ότι έγινε κατάχρηση σε ποσό έως 300 εκατ. δολ. από μετρητά της Εταιρείας (της Aegean Marine Petroleum) και άλλα περιουσιακά της στοιχεία, μέσω απάτης. Η Επιτροπή πιστεύει ότι ο κύριος δικαιούχος της κατάχρησης είναι η εταιρεία OilTank Engineering & Consulting Ltd, μια εταιρεία με έδρα τη Φουτζέιρα (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και εγγεγραμμένη στα μητρώα των Νήσων Μάρσαλ από τις 15 Μαρτίου 2010. Στις 31 Μαρτίου 2010 η OilTank συνήψε συμβόλαιο με τη θυγατρική της Aegean για να επιβλέψει την κατασκευή του Σταθμού Καυσίμων Φουτζέιρα (Fujairah Facility). Η Επιτροπή Ελέγχου πιστεύει ότι το συμβόλαιο αυτό χρησιμοποιήθηκε για να γίνει κατάχρηση κεφαλαίων της Εταιρείας μέσω φουσκωμένων συμβολαίων και δόλιας τιμολόγησης. Η Επιτροπή Ελέγχου έχει λόγους να πιστεύει ότι η OilTank ελέγχεται από πρώην συνεργάτη της εταιρείας (Former Affiliate).

Στις 31 Δεκεμβρίου 2017 η Aegean και οι θυγατρικές της εμφανίζονταν να πρέπει να λάβουν έσοδα 200 εκατ. δολ. από υποτιθέμενες εμπορικές συναλλαγές που διενεργήθηκαν το 2015, το 2016 και το 2017. Η Επιτροπή Ελέγχου πιστεύει ότι οι απαιτήσεις αυτές ενεγράφησαν με ακατάλληλο τρόπο στα πλαίσια σχεδίου να διευκολύνουν και να κρύψουν εκτεταμένη κατάχρηση περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας που διοχετεύτηκαν στην OilTank, αλλά εμφανίζονταν ως συναλλαγές με αυτές τις εταιρείες – κελύφη. Η Επιτροπή Ελέγχου επιβεβαίωσε επιπλέον ότι περίπου 200 εκατ. δολ των απαιτήσεων αυτών δεν μπορούν να εισπραχθούν και θα διαγραφούν.

Η έρευνα επίσης αποκάλυψε επιπλέον πράξεις για την εξαπάτηση της Εταιρείας, περιλαμβανομένων και προπληρωμών μελλοντικών παραδόσεων πετρελαίου οι οποίες δεν έγιναν ποτέ. Οι παράνομες αυτές δραστηριότητες φαίνεται να άρχισαν ακόμη και από το 2010.

Η κατάχρηση περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας αφορά πάνω από μια ντουζίνα υπαλλήλους, περιλαμβανομένων και μελών της διοίκησης (senior management). Οι εργαζόμενοι που ήταν πίσω από το εν λόγω σχέδιο, το οποίο περιελάμβανε τη δημιουργία παραποιημένων ή πλαστών εγγράφων, περιλαμβανομένων και τραπεζικών εγγράφων, ελεγκτικών εκθέσεων, συμβολαίων, τιμολογίων και πιστοποιήσεων τρίτων μερών, ανάμεσα σε άλλα, έχουν απολυθεί.

Η Επιτροπή Ελέγχου πιστεύει ότι όλα αυτά έγιναν εν μέρει επειδή πρώην στέλεχος της εταιρείας (Former Affiliate) άσκησε σημαντικό έλεγχο σε προσωπικό της Εταιρείας και σε περιουσιακά της στοιχεία μέσω διαφόρων ακατάλληλων μέσων, περιλαμβανομένων και απειλών οικονομικής αντεκδίκησης και σωματικής βίας. Επιπλέον το πρόσωπο αυτό εξακολουθεί να έχει πρόσβαση και να ελέγχει τα ηλεκτρονικά και φυσικά αρχεία της Εταιρείας.

Ηλεκτρονικές παρεμβάσεις

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι οι προσπάθειες να υπάρξει πρόσβαση σε σχετικά email και άλλα ηλεκτρονικά στοιχεία αποθηκευμένα στον σέρβερ της Εταιρείας παρεμποδίστηκαν και παρεμποδίζονται ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, απειλών για αντίποινα κατά προσωπικού της Εταιρείας. Εχει γίνει επίσης τουλάχιστον μία προσπάθεια να διαγραφούν οριστικά έγγραφα από τον σέρβερ της Εταιρείας μέσω της απομακρυσμένης εγκατάστασης λογισμικού διαγραφής αρχείων από πρόσωπο με πρόσβαση σε επίπεδο διαχειριστή συστημάτων. Στις 22 Ιουνίου 2018 έπειτα από αίτημα του στελέχους (Former Affiliate) και άλλων συνδεδεμένων μερών, η Ελληνική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων εξέδωσε προσωρινή διαταγή που απαγόρευε τον έλεγχο ή τη χρήση email και άλλων αρχείων που συγκεντρώθηκαν από τον σέρβερ της εταιρείας στον Πειραιά για την πραγματοποίηση της έρευνας.

Στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ

Οσον αφορά την εμπλοκή στην υπόθεση των Αρχών των ΗΠΑ, στην έκθεση αναφέρονται τα εξής: Η Εταιρεία ανακοίνωσε εθελοντικά τα προκαταρκτικά ευρήματα αλλά και τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Στις 3 Οκτωβρίου 2018 η Εταιρεία δέχτηκε κλήτευση ανώτατου δικαστηρίου από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης που σχετίζεται με την υποψία τέλεσης κακουργημάτων (suspected felonies). Στον βαθμό που της επιτρέπεται από τους περιορισμούς που έχει επιβάλει η Ελληνική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η Εταιρεία παρέχει έγγραφα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ…

Αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη ενώ καθοριστικός εκτιμάται ότι είναι ο ρόλος στην Αθήνα της αμερικανικής πρεσβείας και του πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ. Αλλά και των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών που έχουν έρθει γι’ αυτό το σκοπό στην Ελλάδα.

Comments are closed.