Ψηφίστηκε ο νόμος για τη χρήση των δεδομένων των επιβατών – 24h.com.cy

https://24h.com.cy/2018/11/psifistike-o-nomos-gia-ti-chrisi-ton-dedomenon-ton-epivaton/

Η Ολομέλεια της Βουλής με 24 ψήφους υπέρ και 16 εναντίον ψήφισε σε νόμο το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τη χρήση των δεδομένων που περιέχονται στις καταστάσεις ονομάτων επιβατών (PNR) για την πρόληψη, ανίχνευση, διερεύνηση και δίωξη τρομοκρατικών και σοβαρών εγκλημάτων.

Προηγουμένως η Ολομέλεια υπερψήφισε ομόφωνα τροπολογία που κατέθεσαν η ΕΔΕΚ και η Αλληλεγγύη για αύξηση ποινών που προβλέπει ο νόμος σε περιπτώσεις παραβίασης των διατάξεων του νόμου που αφορούν τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων από 3 σε 5 χρόνια και το πρόστιμο από 17.000 ευρώ σε 30.000 ευρώ. Επίσης, υπερψήφισε τροπολογία με 26 ψήφους υπέρ και 14 εναντίον η οποία προβλέπει ότι η μονάδα στοιχείων επιβατών συστήνεται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, στον οποίο θα υπάγεται και δεν θα είναι ανεξάρτητη από τον Αρχηγό της Αστυνομίας.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου είπε πως η κοινοτική νομοθεσία κρίθηκε αναγκαία για την εξάρθρωση των εγκληματικών κυκλωμάτων και της τρομοκρατίας.

Πρόσθεσε πως η νομοθεσία υποχρεώνει τους αερομεταφορείς που πραγματοποιούν πτήσεις εκτός της ΕΕ να διαβιβάζουν τα δεδομένα των επιβατών στη Μονάδα Στοιχείων Επιβατών και ανέφερε ότι ο νόμος προβλέπει ότι η επεξεργασία των δεδομένων θα περιοριστεί μόνο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των σοβαρών εγκλημάτων.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού αφού ανέφερε ότι ο στόχος να καταστεί η Κύπρος το πιο προχωρημένο φυλάκιο της στρατιωτικής δράσης της ΕΕ, καθιστά την Κύπρο μέρος του προβλήματος της τρομοκρατίας, είπε πως τα δεδομένα επιβατών που θα συλλέγονται θα παραδίδονται σε 28 κυβερνήσεις της ΕΕ και στις ΗΠΑ.

Πρόσθεσε πως πέρσι στην Κύπρο υπήρξαν 10 εκατομμύρια καταγραφές στοιχείων και διερωτήθηκε ποιος θα διαχειρίζεται αυτά τα δεδομένα.

Ο κ. Δαμιανού είπε ακόμα πως η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και διαφάνειας αξιολογεί ως δυσανάλογη την κατακράτηση των προσωπικών και ευαίσθητων δεδομένων, τα οποία εκτίθενται σε κίνδυνο κλοπής ή και παράνομης απόσπασης και διαχείρισης.

Παρατήρησε ακολούθως ότι οι μετακινήσεις για τα αποτρόπαια τρομοκρατικά κτυπήματα στις ευρωπαϊκές πόλεις δεν έγιναν με αεροπλάνο και ως εκ τούτου το PNR είναι αναποτελεσματικό και δυσανάλογο του προβλήματος που προσπαθεί να επιλύσει.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε πως η λύση του προβλήματος πρέπει να αναζητηθεί στις πολιτικές πέραν του ατλαντικού και στην ΕΕ που εκτρέφουν τα φαινόμενα τρομοκρατίας. Είπε τέλος ότι το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο στο σύνολό του.

Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, εκ μέρους του ΔΗΚΟ, είπε πως υπάρχει παραβίαση της ιδιωτικότητας και επηρεάζονται ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά αν βάλουμε στη ζυγαριά, από τη μια τα δικαιώματα των επιβατών και από την άλλη το δικαίωμα στη ζωή, βαραίνει το δικαίωμα στη ζωή. Η κ. Ερωτοκρίτου είπε ακόμα πως στο όνομα της διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων δεν θα πρέπει το κράτος βρεθεί υπόλογο για νεκρούς σε τρομοκρατικό κτύπημα.

«Η τρομοκρατία και το σοβαρό έγκλημα καραδοκούν έξω από την πόρτα μας», συμπλήρωσε δηλώνοντας ότι το κόμμα της θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε πως γίνεται επέμβαση σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Ακολούθως εξέφρασε τη θέση πως οποιοσδήποτε αγωνίζεται για την ελευθερία της πατρίδας του δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται τρομοκράτης, αναφέρθηκε σε “πάτρονες εμπνευστές” του νομοσχεδίου.

Δήλωσε πως η ΕΔΕΚ θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο μόνο αν περάσουν οι τροπολογίες που κατέθεσε.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλας είπε πως οι ΗΠΑ δεν αναμένουν το κυπριακό PNR για να κατατάξουν τους πολίτες. Υπενθύμισε πως με βάση τα όσα αποκάλυψε το 2013 ο Σνόουντεν στις ΗΠΑ γινόταν ένα δις καταγραφές το δευτερόλεπτο. Είπε ακόμα ότι η συλλογή και διαχείριση δεδομένων είναι καλύτερα να γίνεται νομοθετημένα παρά να αφήνεται ελεύθερα.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως δεν πρέπει να καταπιέζονται 500 εκ. Ευρωπαίοι πολίτες και να φακελώνονται επειδή έτσι απαιτούν οι υπηρεσίες ασφάλειας και ότι θα καταψηφίσει.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε πως πέρασε στην κοινή γνώμη η λανθασμένη εικόνα πως αν δεν ψηφίσουμε το νομοσχέδιο η συλλογή δεδομένων δεν θα ισχύει. «Θα το στηρίξει επειδή σχετίζεται με την ασφάλεια των πολιτών στην Κύπρο και την ΕΕ» είπε προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση πρέπει να το αξιοποιήσει και να απαιτήσει τη σύλληψη των δολοφόνων των Σολωμού και Ισαάκ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Comments are closed.