Παραβίαση προσωπικών δεδομένων – Τα παράπονα των Κυπρίων

http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/607104/parabiasi-prosopikon-dedomenon-ta-parapona-ton-kyprion

Προσωπικά δεδομένα – Τα παράπονα των Κυπρίων

Μεγάλη αύξηση κατέγραψε μέσα στο 2018 ο αριθμός των παραπόνων που έχει δεχθεί το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
 
Συγκεκριμένα, όπως είπε η Επίτροπος Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, κατά την εξέταση του Προϋπολογισμού του Γραφείου της, από την 1η του έτους μέχρι τις 23 Οκτωβρίου, το Γραφείο της έλαβε στο σύνολο 521 παράπονα σε σύγκριση με 233 που είχε λάβει την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
 
Σύμφωνα με την κ. Λοϊζίδου, το 40% των παραπόνων που υποβλήθηκαν στο Γραφείο της Επιτρόπου αφορούσαν ανεπιθύμητα διαφημιστικά μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα, σε ηλεκτρονικά ταχυδρομεία ή σε τηλεομοιότυπα. Όπως ανέφερε άλλου είδους παράπονα αφορούν τη συλλογή δεδομένων από Τράπεζες, Ασφαλιστικές και άλλες εταιρείες, καθώς και ερωτήματα σχετικά με την εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων βιντεοπαρακολούθησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι πρέπει να ξέρετε για τις αλλαγές στα προσωπικά δεδομένα
 
Όσον αφορά τις αποφάσεις που έχει λάβει, μέσα στο έτος, το Γραφείο της Επιτρόπου έχει εκδώσει 43 αποφάσεις ως διορθωτικά μέτρα εκ των οποίων οι 34 επέβαλλαν διοικητικά πρόστιμα συνολικού ποσού €108.800 εκ των οποίων το ποσό των €78.900 έχουν ήδη εισπραχθεί. Οι άλλες αποφάσεις αφορούσαν επιπλήξεις, προειδοποιήσεις και εντολές.
 
Όσον αφορά τα συνολικά έξοδα του Γραφείου για την περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο, αυτά ανέρχονταν στις €185.453, ενώ τα συνολικά έσοδα για την ίδια περίοδο ανέρχονταν στα €88.756.
 
Η κ. Λοϊζίδου είπε πως υπάρχει ευαισθητοποίηση του κοινού για το ρόλο και τη λειτουργεία του Γραφείου Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και αυτό αποδεικνύεται από την αύξηση των παραπόνων και των καταγγελιών που καταγράφηκαν ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο.
 
Όπως τόνισε η Επίτροπος, σκοπός του Γραφείου της δεν είναι η επιβολή εξοντωτικών προστίμων και ποινών αλλά η καλλιέργεια μιας καλύτερης κουλτούρας και μιας προσωπικής συνείδησης έτσι ώστε να αποτελέσουμε -ως κοινωνία πλέον- ένα σωστό παράδειγμα ως προς τον σεβασμό των προσωπικών δεδομένων και γενικότερα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Comments are closed.